Sporingssystem for rømt oppdrettslaks
Fisk som rømmer fra oppdrettsanlegg er problematisk, ikke bare for fiskenæringen, men også for miljøet. For å proaktivt redusere miljøpåvirkningen, ønsker havbruksnæringen å tilby et effektivt sporingssystem i samarbeid med relevante myndigheter. Målet med dette systemet er å identifisere stedet fisken har rømt fra. Dette kan igjen muliggjøre målrettede handlinger for å unngå flere rømningshendelser.
Sporbarhet
Lesetid: 3 min
Sporbarhet er et selskap eid av de 4 største akvakulturselskapene i Norge, og ble etablert i 2019 for å utvikle og drifte et nasjonalt sporingssystem.
Crayon Consulting ble engasjert av Sporbarhet for å utvikle dataløsningen som muliggjør deres misjon. Gjennom dette partnerskapet har Crayon Consulting utviklet en moderne dataplattform med et brukervennlig grensesnitt. Løsningen samler inn og kobler sammen data fra ulike deler av bransjen, analyserer dem og visualiserer dataene.
Gjennom automatiserte prosesser ved hjelp av DNA-analyse, gjør Sporbarhet industrien i stand til å finne eieren av rømt fisk ved å identifisere faren. Ved å føre en oversikt over når og hvor fisken har blitt flyttet gjennom livet, og vite hvilken far som gytet dem, kan du identifisere hvilket sted fisken har rømt fra.
Ved å bruke data fra konkurrerende fiskeoppdretts- og produksjonsbedrifter, genetisk prøvetaking fra fanget mistenkt rømt fisk, og åpne datakilder som Statistisk sentralbyrå og havbruksregisteret, kan løsningen gi en smal liste over mulige steder hvor en rømt fisk har sitt opphav. Hvis opprinnelsen til en fisk ikke kan bestemmes fra denne listen, utføres en geoanalyse. Denne metoden bestemmer opprinnelsen til en fisk ved utføre en analyse av de kjemiske elementene i vannet som fisken har vært i.
Crayon Consulting har den viktigste rollen i prosjektet, å koble sammen all data og utvikle et system som sikrer en god brukeropplevelse. Løsningen gjør oss i stand til å identifisere opprinnelig lokalisering av en rømt fisk og iverksette målrettede tiltak for å forhindre fremtidig miljøpåvirkning.
Helge Klungland
Den første versjonen av løsningen inneholder data fra de fire største akvakulturselskapene, samt to avlsselskaper. Det vil bli etablert et lovpålagt krav om felles sporingsløsning i Norge, og alle oppdrettsselskaper i Norge vil være en del av samme løsning. Fordi dette er konkurrerende selskaper og å identifisere en rømningshendelse kan ha konsekvenser, har løsningen strenge krav både når det gjelder sikkerhet og sporbarhet. Løsningen er bygget i Microsoft Azure-plattformen og bruker Azure Synapse for å jobbe med data. .NET og Angular brukes for å presentere et brukervennlig grensesnitt.
«Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med Crayon Consulting. Den verdifulle kunnskapen deres dataingeniører gir oss er nøkkelen til å lykkes med et nasjonalt sporingssystem for rømt fisk," fortsetter Klungland.
Liknende kundehistorier
Gate to the Arctic
Dataplattform øker kunnskap om plastikk i havet
Inmeta har laget en løsning for å synliggjøre dataen om plast i Arktis.
La humla suse
Datavisualisering for å redde humler og ville pollinatorer
Crayon Consulting bistår den veldedige organisasjonen La Humla Suse med å utnytte verdien i data til fordel for mer effektiv bruk av midler og økt kunnskap om essensielle arter i naturen så de kan fortsette å suse i fremtiden.